Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης στην Πορτογαλία η στεγαστική κρίση

Μετατροπή δημόσιων κτιρίων σε κατοικίες και χορήγηση οικονομικής βοήθειας για αγορά ακινήτων σε νέους ανθρώπους: η νέα κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα τη δική της στρατηγική για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, που πλήττει ιδιαίτερα μεγάλες πόλεις.

Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης στην Πορτογαλία η στεγαστική κρίση

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει μια σειρά περίπου 30 μέτρων που πρέπει να εγκριθούν μέσα στους επόμενους μήνες ώστε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς το δικαίωμα στη στέγαση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο σε συνέντευξη Τύπου στο Πόρτο.

«Τα τελευταία χρόνια δεν ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες» σε ό,τι αφορά τη στέγαση, ακόμη και «αν έγιναν σωστά βήματα. Αυτά που έγιναν καλά, θα τα κρατήσουμε», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μια στεγαστική κρίση λόγω της απότομης αύξησης των τιμών που οφείλεται σε φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά και ενοικίαση ακινήτων, ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει κυρίως μεγάλες πόλεις.

Η προκάτοχη σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε ήδη υιοθετήσει ένα πακέτο μέτρων πέρυσι για την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την προσφορά», δήλωσε ο υπουργός Στέγασης Μιγκέλ Πίντο Λους, υπογραμμίζοντας ότι μία από τις προτεραιότητες θα είναι να «διαθέσουμε» «χιλιάδες δημόσια κτίρια για στέγαση».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης ενισχύσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις στην αγορά ακινήτων από νέους, αλλά και να αναστείλει ορισμένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης – ιδίως έναν περιορισμό στα εποχιακά ενοίκια.

Ο Μοντενέγκρο, η κυβέρνηση του οποίου δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει αυτά τα μέτρα με τα άλλα κόμματα. «Υπολογίζουμε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες» για να συζητήσουμε αυτές τις προτάσεις, κατέληξε.