Πρόστιμο 1000 ευρώ σε πολίτες – Τι πρέπει να κάνετε άμεσα

Κι ενώ οι αρχές έχουν ρητώς προειδοποιήσει επανειλημμένα τους κατόχους των ακαθαρίστων οικοπέδων να επιληφθούν του θέματος, εν τούτοις δεν φαίνονται πως εισακούγονται.

Πρόστιμο 1000 ευρώ σε πολίτες - Τι πρέπει να κάνετε άμεσα

Τελευταία προειδοποίηση για το πρόστιμο από τους αρμόδιους σχετικά με τα ακαθάριστα οικόπεδα που παραμένουν παρά τις συνεχείς επισημάνσεις, πάρα πολλά.

Σε περίπτωση λοιπόν που συνεχίσουν οι κάτοχοι των ακαθάριστων οικοπέδων να μην φροντίζουν για τον καθαρισμό τους, η Πολιτεία θα παρέμβει σθεναρά.

Η τελευταία προθεσμία για όσους δεν έχουν προβεί ακόμη στις απαραίτητες ενέργειες που ορίζει η Πολιτεία, θα είναι μέχρι 31 Ιουλίου 2024.

Πρόστιμο 1000 ευρώ για όσους δεν συμμορφωθούν

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο υποχρέωση να καθαρίζουν τα οικόπεδα έχουν ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές, οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε:

Περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων
Περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο
Εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των ρυμοτομικών σχεδίων μετά από ενημέρωση της δασικής υπηρεσίας
Εκτός σχεδίου γήπεδα με κτήρια, για τις εκτάσεις, που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της δασικής υπηρεσίας.

Ο κανονισμός προβλέπει πως οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου κάθε χρόνου και να τους συντηρούν από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο. Από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών κ.ά.

Χθες έληξε η προθεσμία για το έντυπο τεχνικής έκθεσης για τον έλεγχο επικινδυνότητας.

Οι υπόχρεοι πρέπει να απομακρύνουν:

Τα ξερά και σπασμένα δέντρα και κλαδιά και τα κλαδιά που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
Χρειάζεται να απομακρύνουν την καύσιμη φυτική ύλη που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως: ξερά φύλλα, ξερά χόρτα, ξερά κλαδιά.
Χρειάζεται να προβούν σε κόψιμο των κλαδιών της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδους του δέντρου.
Πρέπει να προχωρήσουν σε αραίωση της θαμνώδους βλάστησης (χόρτων) ως προς την κάλυψη του εδάφους.
Επιπλέον, πρέπει να προβούν σε απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων αλλά κι ασφαλή συλλογή όλων των απορριμμάτων. Αν το οικόπεδο ανήκει σε πάνω από έναν ιδιοκτήτες, αρκεί να κάνει ένας δήλωση καθαρισμού.

Αν δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του οικοπέδου ή έχει μεταβιβαστεί η υψηλή κυριότητα π.χ. στα παιδιά τότε υπόχρεοι για δήλωση είναι οι έχοντες την κυριότητα. Σε όσους έχουν υποχρέωση καταβολής δήλωσης αλλά δεν το έχουν κάνει επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ.

Για την ορθή τήρηση του Μητρώου: α) καθιερώνεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, και β) ανατίθεται στο πυροσβεστικό σώμα και στους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), από κοινού ή μεμονωμένα, να διενεργούν ελέγχους και με χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων καταγραφής ή απεικόνισης της τήρησης των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, ανά ιδιοκτησία.

Για την ορθή τήρηση του Μητρώου, σύμφωνα με τη νομοθεσία:

-Καθιερώνεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, και

-Ανατίθεται στο πυροσβεστικό σώμα και στους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), από κοινού ή μεμονωμένα, να διενεργούν ελέγχους και με χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων καταγραφής ή απεικόνισης της τήρησης των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, ανά ιδιοκτησία

Πάντως, παρότι προβλέπονται έλεγχοι σύμφωνα με πηγές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά κι από τα δασαρχεία, επισημαίνουν ότι οι διατάξεις αυτές και η επιβολή τόσο υψηλών προστίμων θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα απ΄ όσα θα λύσει. Επιπλέον, στις συνιδιοκτησίες υπάρχει το ζήτημα ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο για τους καθαρισμούς οικοπέδων και αυλών, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι στην επαρχία δεν έχουν καν τα κατάλληλα κινητά τηλέφωνα ή τη γνώση για να υποστηρίξουν τέτοιου είδους εφαρμογές.