Νέος Κ.Ο.Κ: Ανατροπή με πρόστιμα – Πότε σου αφαιρούν το δίπλωμα

Γερή "καμπάνα" στους παραβάτες σύμφωνα με τον νέο Κ.Ο.Κ που απ' ότι φαίνεται θα κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή και αλλάζει άρδην τα πρόστιμα προς τα πάνω.

Νέος Κ.Ο.Κ: Ανατροπή με πρόστιμα - Πότε σου αφαιρούν το δίπλωμα

Τέρμα τα αστεία για τους παραβάτες που από εδώ και έπειτα θα πληρώνουν πολύ μεγάλα ποσά με τον νέο ΚΟΚ, ενώ θα υπάρχει και ο κίνδυνος της αφαίρεσης διπλώματος.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι οι ποινές από εδώ και στο εξής θα χωρίζονται ανά κατηγορίες βάσει της επικινδυνότητας της εκάστοτε παράβασης.

Με αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση αποσκοπεί στο γεγονός πως οι χρηματικές παραβάσεις και όχι μόνο θα αποτελέσουν τροχοπέδη στους απρόσκετους αλλά και τους ασυνείδητους οδηγούς.

Νέος Κ.Ο.Κ: Ανατροπή με πρόστιμα – Πότε σου αφαιρούν το δίπλωμα

Οι ποινές πλέον θα κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με την επικινδυνότητα της παράβασης.

Συγκεκριμένα σε:

Σοβαρές παραβάσεις με υψηλές πιθανότητες πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος
Λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις
Διοικητικές παραβάσεις

Η εφημερίδα Real News παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις αλλαγές που θα ισχύσουν στον νέο ΚΟΚ. Συγκεκριμένα οι παραβάσεις θα κρίνονται σε τρεις με την κωδική ονομασία Ε1, Ε2 και Ε3. Η καθεμία από τις παραπάνω κατηγορίες θα χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες: την υποκατηγορία Α’ για την οποία επιβάλλεται μόνο διοικητικό πρόστιμο και την υποκατηγορία Β’ για την οποία επιβάλλεται πέραν του διοικητικού προστίμου και διοικητικό μέτρο, δηλαδή, αφαίρεση διπλώματος.

Αναλυτικά:
Παράβαση κατηγορίας Ε1

Η παράβαση Ε1 αφορά χαμηλής επικινδυνότητας παραβάσεις όπως η έλλειψη εγγράφων τα οποία θα πρέπει να φέρει μαζί του ο οδηγός.

Ε1Α: Διοικητικό πρόστιμο 30 ευρώ

Ε1Β: Διοικητικό πρόστιμο 30 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 10 ημέρες
Παράβαση κατηγορίας Ε2

Η παράβαση Ε2 αφορά κυρίως μεσαίας επικινδυνότητας παραβάσεις όπως αντικανονική στάθμευση.

Ε2Α: Διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ

Ε2Β: Διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 20 ημέρες
Παράβαση κατηγορίας Ε3

Η παράβαση Ε3 αφορά κυρίως υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις, όπως παράβαση ερυθρού σηματοδότη, κόντρες, υπερβολική ταχύτητα, κλπ

Ε3Α: Διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ

Ε3Β: Διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες

Στο κείμενο του νέου ΚΟΚ θα εισαχθούν και επιπλέον διατάξεις που θα αφορούν ποινολόγιο, αλλά βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου. Κυριότερη διάταξη θα είναι εκείνη που θα αφορά τη μείωση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας εντός κατοικημένων περιοχών στα 30 χιλιόμετρα την ώρα.

Διατάξεις αναμένονται επίσης για την υπό όρους νομιμοποίηση και ρύθμιση της διήθησης των μοτοσικλετών, της κίνησης δηλαδή των δίτροχων στο κενό ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα που κινούνται παράλληλα.

Διατάξεις αναμένονται για τη θέσπιση επιφάνειας αναμονής για δίκυκλα στους σηματοδοτημένους κόμβους, τη στάθμευση μηχανοκίνητων τροχόσπιτων εντός κατοικημένων περιοχών, τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων για την ασφαλή φόρτωση των οχημάτων σε εσοχές και την κατάργηση δυνατότητας έκδοσης άδειας για χρήση εξοπλισμού αντιραντάρ.

Όπως αναφέρει η Real News το πλαίσιο του νέου ΚΟΚ θα συμπληρωθεί και με νομοθετική διάταξη, η οποία πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τον ΚΟΚ και θα αφορά τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Η διάταξη περιλαμβάνει σαφή ρύθμιση για τον εντοπισμό των αυτοκινήτων που κινούνται ανασφάλιστα στον δρόμο και θα προβλέπει πρόστιμο που θα ξεκινά από τα 250 ευρώ και θα μπορεί να φτάσει μέχρι τα 500 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος για έξι μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στον ΚΟΚ που είναι σε ισχύ από 1η Μαΐου έχει προβλεφθεί ακόμα και η ποινή ισόβιας κάθειρξης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πρόσκλησης θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος.