Μεγάλη αλλαγή στις φορολογικές δηλώσεις – Τι δεν πρέπει να ξεχάσουμε

Εντός του επόμενου διαστήματος έρχονται μεγάλες αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις. Δείτε παρακάτω ποια σημεία πρέπει να προσέξουμε.

Μεγάλη αλλαγή στις φορολογικές δηλώσεις - Τι δεν πρέπει να ξεχάσουμε

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα απασχολήσουν πολύ τους πολίτες. Δείτε τα θέματα που μπορεί να υπάρξουν και πως πρέπει να τα αντιμετωπίσετε.

Ύστερα από το πέρας των διακοπών του Πάσχα, οι πολίτες καλούν συνεχώς στα λογιστικά γραφεία ανησυχόντας για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η κύρια ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να τεθούν προβλήματα γραφειοκρατίας που θα τους αναγκάσουν να αναζητήσουν άμεσα λύσεις.

 

Μεγάλη αλλαγή στις φορολογικές δηλώσεις – Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω

 

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι λογιστές αυτήν τη χρονιά, έχει να κάνει με τον λογαριασμό τραπέζης, ο οποίος είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί, ασχέτως εάν ο φορολογούμενος έχει επιστροφή χρημάτων ή όχι.

Και κάπου εδώ ξεκινά το βασικό πρόβλημα, που φτάνει σε σημείο παραλογισμού. Εάν κάποιος πολίτης δεν έχει λογαριασμό τραπέζης στο όνομά του, αλλά όντας υποχρεωμένος να δηλώσει iBAN ή αριθμό λογαριασμού, καλείται να πάει στην τράπεζα να βγάλει. Έλα, όμως, που οι τράπεζες για να εκδώσουν αριθμό λογαριασμού, απαιτούν εκκαθαριστικό σημείωμα!

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο για πολλούς πολίτες. Όπως οι σύζυγοι που κάνουν κοινή φορολογική δήλωση με τον/τη σύζυγό τους. Πλέον, καλούνται να πάνε σε κάποια τράπεζα για να μπουν ως συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε νέους, οι οποίοι μέχρι πέρσι μπορεί να μη χρειαζόταν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και παράλληλα δεν έχουν λογαριασμούς στο όνομά τους. Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό είναι πρόβλημα. Σε αυτήν την περίπτωση καλείται ο γονέας να βάλει συνδικαιούχο το τέκνο του, ώστε να βρεθεί μια λύση.

Και φτάνουμε μέχρι την πιο ακραία περίπτωση. Σε περίπτωση που κάποιος είναι μετανάστης και εργάζεται από το 2023 στην Ελλάδα, χωρίς να έχει λογαριασμό ελληνικής τραπέζης στο όνομά του. Αυτό σημαίνει ότι καλείται να υποβάλει φορολογική δήλωση, αλλά ταυτόχρονα να ανοίξει λογαριασμό, φτάνοντας σε ένα αδιέξοδο για το οποίο μπορεί να μην υπάρχει λύση.

Τέλος, έχει παρατηρηθεί και το εξής πρόβλημα: Σε περίπτωση που τα στοιχεία κάποιων -κυρίως αλλοδαπών- στον τραπεζικό τους λογαριασμό δεν συμβαδίζουν με αυτά στην ΑΑΔΕ, τότε το σύστημα «κολλάει» σε εκείνο το σημείο και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η υποβολή της φορολγικής δήλωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, είτε στη ΔΟΥ στην οποία ανήκουν, είτε στην τράπεζά τους.