Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Ανατροπή – Μπαίνουν νέες περιοχές

Έρχεται η ψηφιακή πλατφόρμα που μέσω αυτής πολλοί άνθρωποι θα καταφέρουν να πάρουν «κουπόνι» για διακοπές χωρίς χρήματα, καταφέρνοντας να "αποδράσουν" από την καθημερινότητα.

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Ανατροπή - Μπαίνουν νέες περιοχές

Στο Κοινωνικό Τουρισμό του 2024 προβλέπται η συμμετοχή των δικαιούχων να είναι μηδαμινή και να μην έχουν να επωμισθούν στις περισσότερες περιπτώσεις το παραμικρό κόστος.

Σημαντικό είναι και οι προορισμοί που αναβαθμίζονται με την Θεσσαλία να μπαίνει στη σχετική λίστα, αυξάνοντας τις επιλογές για τον κόσμο.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως ακόμη και εκεί που θα απαιτείται μία ελάχιστη οικονομική συμμετοχή από τον εκάστοτε δικαιούχο δεν θα ξεπερνά τα 11,5 ευρώ την βραδιά.

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Ανατροπή – Μπαίνουν νέες περιοχές

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που μοιράζει «κουπόνια» κοινωνικού τουρισμού της Δ.ΥΠ.Α. θα είναι πανομοιότυπο με το περυσινό και θα απευθύνεται σε εργαζόμενους και ανέργους.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμαπου επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού απευθύνεται σε όσους:

Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες 50 ημέρες εργασίας.
Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

Όσον αφορά στο θέμα των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα επισημαίνονται τα εξής:

Μπορούν να γίνουν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή σε τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου.
Μπορούν να γίνουν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην λίστα με τους προορισμούς «μηδενικής συμμετοχής» φέτος θα προστεθεί και η Θεσσαλία, δεν αποκλείεται όμως να αφαιρεθούν κάποιοι άλλοι από τους προαναφερόμενους προορισμούς.

Επίσης, σε όσους προορισμούς απαιτείται ιδιωτική συμμετοχή αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 11,5 ευρώ την διανυκτέρευση για 5άστερο ξενοδοχείο, με πρωϊνό.

Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20% ενώ για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν

Οι δικαιούχοι προκύπτουν βάσει μοριοδότησης: Κριτήρια μοριοδότησης αποτελούν το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα (θα τηρηθούν τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης) και ο αριθμός των ανήλικων τέκνων.

Εκτός του νέου προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμούμένουν οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου της προηγούμενης χρονιάς, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

Ωστόσο εξαιρούνται και μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα δύο συνεχόμενων περιόδων με όλα τα δηλωθέντα στην αίτησή τους όσοι δικαιούχοι ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω. Επίσης, συμμετέχουν όσοι δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία στο ίδιο ποσοστό.

Να σημειωθεί πως οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές τους θα πρέπει να σπεύσουν να το κάνουν προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με «πέναλτι» δηλαδή δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος στα επόμενα δύο προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού των περιόδων 2024-2025 και 2025-2026.