Καινούργιο βιβλίο του ποινικολόγου Ε. Φυτράκη

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και οι Εκδόσεις Τόπος διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Σεξουαλική βία και κακοποίηση. Νομοθεσία και πραγματικότητα» με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Ευτύχη Φυτράκη την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 στις 19:00 στον χώρο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς).

Καινούργιο βιβλίο του ποινικολόγου Ε. Φυτράκη

Θα μιλήσουν:
Ευγενία Σταθουλοπούλου, Αντεισαγγελέας Eφετών
Παναγιώτης Βουτυράκος, Ψυχίατρος Παιδιών και Eφήβων
Πολυχρόνης Τσιρίδης, Δ. Ν. – Δικηγόρος
Μυρσίνη Πυκνή, Κοινωνιολόγος, Επιμελήτρια Aνηλίκων
και ο Ευτ. Φυτράκης, Δ. Ν. – Δικηγόρος, Συγγραφέας
Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ντίνα Τσουκαλά

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Τί είναι, τελικά, βιασμός και τι δεν είναι; Ήταν ποτέ πλημμέλημα; Μπορεί μια 12χρονη να συναινέσει σε σεξουαλική πράξη; Πώς τιμωρείται η κατάχρηση ανηλίκου; Τι σημαίνει «μαστροπεία»; Είναι κακούργημα η «παιδική πορνογραφία; Πώς εξετάζεται ένα κακοποιημένο παιδί; Και τέλος: Πως αποφασίζουν τα δικαστήρια;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντά το βιβλίο του ποινικολόγου Ευτύχη Φυτράκη με απλό και εύληπτο τρόπο, με βάση τη νομοθεσία, τη νομολογία και την ποινική επιστήμη. Συνολικά το βιβλίο περιέχει 176 ερωταπαντήσεις γύρω από το ‘Σεξουαλικό Ποινικό Δίκαιο’, όπως ισχύει στη χώρα μας. Χωρίζεται σε τρία μέρη: «Σεξουαλικό ‘έγκλημα & τιμωρία’», «Τα σεξουαλικά εγκλήματα ‘ένα προς ένα’», και «Πώς εφαρμόζεται ο νόμος;». Ενδεικτικές θεματικές που καλύπτει το βιβλίο: Σεξουαλικά εγκλήματα & σεξουαλικοί δράστες, Τι τιμωρείται και τι όχι στην Ελλάδα, Ποινές για τα σεξουαλικά εγκλήματα, Βιασμός, Σεξουαλική κατάχρηση εξουσίας, Σεξουαλική παρενόχληση, Παιδική κακοποίηση, Πορνεία, Το έγκλημα ενώπιον του Δικαστηρίου, Από το Δικαστήριο στη φυλακή. Τέλος, σε παράρτημα παρατίθενται όλα τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τα σεξουαλικά εγκλήματα (336-353).

Τα θέματα που θίγει το βιβλίο του Ε. Φυτράκη έρχονται συχνά στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο, μέσα δηλ. από υποθέσεις σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, ιδίως παιδιών. Κάποιες φορές η δικαστική εξέλιξη των υποθέσεων αυτών προκαλεί ερωτηματικά ή και έντονες διαμαρτυρίες. Πολλές φορές οι «νομικοί τύποι» φαίνονται ακατανόητοι. Σ’ αυτό το θολό τοπίο προσπαθεί να ρίξει λίγο φως το βιβλίο «SEX-NOMOΣ-ΕΓΚΛΗΜΑ», με υπεύθυνο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, αλλά σε απλή γλώσσα, αποφεύγοντας -όσο είναι δυνατόν- τη δυσνόητη ορολογία. Αναγκαστικά γίνονται «αφαιρέσεις» ώστε να βγει σε κάθε «ερωταπάντηση» η ‘ουσία’ με συντομία.

Το βιβλίο αυτό δεν «συνθηματολογεί»· είναι κατά βάση περιγραφικό (δηλ. τι ισχύει) και περιορισμένα κριτικό (δηλ. γιατί είναι έτσι).

Το βιβλίο απευθύνεται σ’ όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, τους εκπαιδευτικούς αλλά επίσης στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης· γι’ αυτό και προλογίζεται από την έμπειρη δημοσιογράφο-δικαστική ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ντίνα Τσουκαλά.

Ο Ευτύχης Φυτράκης γεννήθηκε (1967) και µεγάλωσε στα Χανιά. Σπούδασε νοµικά και έκανε µεταπτυχιακές σπουδές ποινικού δικαίου στα Πανεπιστήµια Θεσσαλονίκης, Λειψίας και Γκίσεν. Είναι ∆ιδάκτωρ Νοµικής ΑΠΘ (1997) και ∆ικηγόρος Αθηνών (από το 1992). Εργάστηκε, ως ειδικός επιστήµονας, στον Συνήγορο του Πολίτη (1999-2015), ενώ υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής

Έχει συγγράψει ή επιµεληθεί έξι βιβλία και έχει δηµοσιεύσει δεκάδες µελέτες, άρθρα, παρατηρήσεις στη νοµολογία και βιβλιοκρισίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα επιστηµονικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται στο ποινικό δίκαιο και το δίκαιο της ψυχικής υγείας.

Είναι ∆ιδάκτωρ Νοµικής ΑΠΘ (1997) και ∆ικηγόρος Αθηνών (από το 1992). Εργάστηκε, ως ειδικός επιστήµονας, στον Συνήγορο του Πολίτη (1999-2015), ενώ υπηρέτησε ως Γενικός Γραµµατέας Αντεγκληµατικής Πολιτικής στο Υπουργείο ∆ικαιοσύνης (2015-2019). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήµια Πελοποννήσου και Λευκωσίας, ενώ σήµερα διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο. Έχει συγγράψει ή επιµεληθεί έξι βιβλία και έχει δηµοσιεύσει δεκάδες µελέτες, άρθρα, παρατηρήσεις στη νοµολογία και βιβλιοκρισίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα επιστηµονικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται στο ποινικό δίκαιο και το δίκαιο της ψυχικής υγείας».