Η ΑΑΔΕ πιάνει τα ανασφάλιστα οχήματα – Τι φέρνει άμεσα

Η ΑΑΔΕ πιάνει τα ανασφάλιστα οχήματα σε μια προσπάθεια να σταματήσει να συμβαίνει αυτό στη χώρα μας και φέρνει διάφορες αλλαγές.

Η ΑΑΔΕ πιάνει τα ανασφάλιστα οχήματα - Τι φέρνει άμεσα

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν από εδώ και πέρα τα ανασφάλιστα οχήματα σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, ώστε όλοι οι οδηγοί να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα στο στόχαστρο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μπαίνουν τα ανασφάλιστα οχήματα τα οποία θα εντοπίζονται αυτόματα. Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προσεχώς.

Επιπλέον πρόκειται για περίπου 500.000 οχήματα τα οποία η ΑΑΔΕ θα «τσιμπάει» μέσω ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, μετά από ελέγχους που θα πραγματοποιούνται κάθε τρεις μήνες.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τα ανασφάλιστα οχήματα – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Έρχονται βαριά πρόστιμα για περίπου 500.000 ανασφάλιστα οχήματα – Θα εντοπίζονται ηλεκτρονικά.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μπαίνουν τα ανασφάλιστα οχήματα τα οποία θα εντοπίζονται αυτόματα. Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προσεχώς.

Πρόκειται για περίπου 500.000 οχήματα τα οποία η ΑΑΔΕ θα «τσιμπάει» μέσω ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, μετά από ελέγχους που θα πραγματοποιούνται κάθε τρεις μήνες. Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων η Αρχή θα επιβάλλει τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες.

Η νέα βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει στοιχείο από το αρχείο της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και των κλεμμένων οχημάτων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος καθώς και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Ραβασάκια στους ιδιοκτήτες

Μετά τους ελέγχους, οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα λαμβάνουν το «ραβασάκι» που θα τους ενημερώνει ότι εντοπίστηκε το όχημά τους να μην είναι ασφαλισμένο και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο έως 250 ευρώ με τη μορφή παραβόλου το οποίο υποχρεούνται να καταβάλλουν για να ασφαλίσουν το όχημά τους.

Εκείνοι που δεν θα τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο της τάξεως των 500 ευρώ αλλά και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

Μέσω του ίδιου μηχανισμού θα εντοπίζονται και τα οχήματα εκείνα που δεν έχουν περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ, στους οποίους θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ αν η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας το πρόστιμο ανεβαίνει στα 400 ευρώ.