Γάζα: Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις για εκεχειρία
Σε αδιεξόδο φαίνονται πως βρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή οι συζητήσεις που έχουν γίνει, προκειμένου να υπάρξει από εδώ και πέρα εκεχειρία στη Γάζα. Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συνομιλίες στο Κάιρο για την πιθανότητα κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, παρά τις διεθνείς πιέσεις, για εξεύρεση λύσης. Το Ισραήλ δεν έστειλε αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με […]
Σε αδιεξόδο φαίνονται πως βρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή οι συζητήσεις που έχουν γίνει, προκειμένου να υπάρξει από εδώ και πέρα εκεχειρία στη Γάζα.
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι συνομιλίες στο Κάιρο για την πιθανότητα κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, παρά τις διεθνείς πιέσεις, για εξεύρεση λύσης. Το Ισραήλ δεν έστειλε αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου να διαμηνύει, ότι δεν θα ικανοποιήσει τις «παράλογες απαιτήσεις της Χαμάς». Ωστόσο, οι πιέσεις εντείνονται από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η «επίσημη απάντηση» της Χαμάς αναμένεται κατά τη δεύτερη ημέρα του νέου γύρου συνομιλιών στο Κάιρο με την αιγυπτιακή τηλεόραση να κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο» προς την εκεχειρία στη Γάζα. Ωστόσο, στο τελευταίο διάγγελμά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι «δεν θα γίνει ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς», ενώ το Ισραήλ αρνείται να παραβρεθεί εάν η Χαμάς δεν του παραδώσει λίστα με τα ονόματα των ομήρων που είναι ζωντανοί.
Η πρόταση των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) προβλέπει ότι σε «πρώτη φάση» θα κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και θα αφεθούν ελεύθεροι πάνω από 40 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ.
Τα «αιτήματα της Χαμάς» περιλαμβάνουν την «επιστροφή στη βόρεια Γάζα των εκτοπισμένων» και την «αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να φθάσει στο επίπεδο των «400 ως 500 φορτηγών την ημέρα», έναντι περίπου 80 αυτή τη στιγμή. Ευρύτερα, η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τον θύλακο.