«Εισβολή» της Εφορίας στους λογαριασμούς των τραπεζών!

Συνεχείς έλεγχοι πλέον προσαύξησης περιουσίας από την ΑΑΔΕ με το νέο έξυπνο λογισμικό που διαβάζει αυτόματα από τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι και ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

«Εισβολή» της Εφορίας στους λογαριασμούς των τραπεζών!

Συνεχείς έλεγχοι πλέον προσαύξησης περιουσίας από την ΑΑΔΕ με το νέο έξυπνο λογισμικό που διαβάζει αυτόματα από τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι και ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Η ΑΑΔΕ είναι αποφασισμένη να πατάξει κάθε είδους φοροδιαφυγή και αυτό γίνεται αντιληπτό επί του πρακτέου για μία ακόμη φορά.

Όλο αυτό σίγουρα έχει οφέλη για το σύνολο αφού όλοι αυτοί που επιχειρούν να φοροδιαφύγουν, θα πιάνονται στη “δαγκάνα” της δικαιοσύνης πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Η Εφορία ελέγχει εξονυχιστικά όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Πρόκειται για το νέο ψηφιακό υπερόπλο που έχει μπει σε λειτουργία από τις αρχές του έτους και έχει σημάνει ήδη τον συναγερμό για 1.100 φυσικά πρόσωπα. Στους συγκεκριμένους φορολογούμενους θα αποσταλούν κλήσεις προκειμένου να εξηγήσουν τις διαφορές χρηματικών ποσών που εντόπισε το σύστημα με την προσκόμιση των αντίστοιχων παραστατικών για τις πηγές προέλευσης των κεφαλαίων. Σε περίπτωση που δεν καλύψουν τη διαφορά, θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 33% και επιπλέον πρόστιμα, προσαυξήσεις και ειδική εισφορά αλληλεγγύης και έτσι ο τελικός λογαριασμός θα υπερβεί το 50% του αδικαιολόγητου ποσού.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα «βγάζει λαβράκια» κρυφών εισοδημάτων και περιουσιών σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν και θα επεκταθούν καθώς από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

Έμφαση θα δοθεί στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και στις υπηρεσίες τύπου Paypal. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 3 εκατ. digital wallets με την αξία των συναλλαγών για το 2023 να προσεγγίζει τα 12 δισ. ευρώ.

Ο μηχανισμός Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας δίνει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να λαμβάνουν με εξπρές διαδικασίες τις σχετικές πληροφορίες. Τα δεδομένα αυτά αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζονται στη δήλωση.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία που αποστέλλουν στο σύστημα τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αφορούν:

Καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσμιακές
Χορηγήσεις
Επενδυτικούς λογαριασμούς με παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.
Πιστωτικές κάρτες
Τραπεζικές θυρίδες
Λογαριασμούς Πληρωμών
Προπληρωμένες Κάρτες
Ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Μάλιστα τα στοιχεία και οι πληροφορίες που διαβιβάζονται, δύναται να ανατρέχουν στην τελευταία δεκαετία από την ημερομηνία υποβολής κάθε αιτήματος παροχής πληροφοριών από τη φορολογική διοίκηση ενώ κάθε αίτημα πρέπει να απαντηθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις και περιπέτειες με την εφορία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Η προσαύξηση της περιουσίας μπορεί να αναφέρεται σε κινητή ή ακίνητη οποιασδήποτε μορφής, οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, μετοχές, τοκομερίδια, καταθέσεις, κλπ. Με βάση τον νόμο σε περίπτωση που η φορολογική αρχή εντοπίσει ένα περιουσιακό στοιχείο για παράδειγμα ένα ποσό σε ένα τραπεζικό λογαριασμό με άγνωστη πηγή προέλευσης καθώς δεν δικαιολογείται από καμία πηγή εισοδήματος (μισθοί, έσοδα από την άσκηση εμπορικής επιχείρησης ή από εκμετάλλευση ακινήτων κ.α) τότε αυτόματα το χαρακτηρίζει ως «προσαύξηση περιουσίας».
Ο φορολογούμενος, εφόσον κληθεί από την εφορία, φέρει το βάρος της απόδειξης για την πηγή ή την αιτία προέλευσης ή ότι η εν λόγω προσαύξηση της περιουσίας του φορολογείται με συγκεκριμένες διατάξεις, ή ότι απαλλάσσεται με ειδική διάταξη. Σε περίπτωση που οι αποδείξεις δεν είναι ικανοποιητικές, η οποιαδήποτε προσαύξηση χαρακτηρίζεται και φορολογείται ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, με συντελεστή 33% συν πρόστιμα και προσαυξήσεις και επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να δικαιολογήσουν την οποιαδήποτε προσαύξηση με επιπλέον εισοδήματα τα οποία δεν εμφανίζονται στη φορολογική τους δήλωση, επικαλούμενοι τα επιπλέον έσοδα που είχαν αποκτήσει από τις πιο πάνω δραστηριότητες και εφόσον αυτά αποδεικνύονται.
Η μεταβολή της σύνθεσης ή της διατήρησης της περιουσίας δεν σημαίνει απαραίτητα και την προσαύξησή της.
Για τη δικαιολόγηση προσαύξησης περιουσίας μέσω διάθεσης περιουσιακών στοιχείων ή μέσω απόκτησης εισοδημάτων που στο παρελθόν δεν υπήρχε η υποχρέωση της αναγραφής τους στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, είτε γιατί ήταν αφορολόγητα είτε γιατί φορολογούνταν με ειδικό τρόπο (πχ. τόκοι, πώληση εισηγμένων μετοχών), πρέπει να αποδεικνύονται με τα κατάλληλα νόμιμα δικαιολογητικά. Επίσης σε όσες περιπτώσεις επικαλείται ο φορολογούμενος ότι η προσαύξηση περιουσίας προέρχεται από δωρεά, δανειοδότηση, γονική παροχή, κληρονομιά κλπ, πρέπει να ελέγχεται αν υπήρχε η δυνατότητα από τον δωρητή, τον δανειοδότη, τον παρέχοντα, τον κληρονομούμενο, να καταβάλει ποσά που επικαλείται ο φορολογούμενος, καθώς και αν έχουν καταλογιστεί τα ποσά που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
Η προσαύξηση της περιουσίας που προκύπτει από τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς καθόσον αναλήψεις η καταθέσεις μπορεί να αφορούν συναλλαγές και κινήσεις που δεν συνιστούν κατ’ ανάγκη φορολογητέο εισόδημα.
Πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να φορολογηθεί ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, του δικαιούχου του λογαριασμού, εφόσον δεν καλύπτεται με τα δηλωθέντα εισοδήματά του, ούτε από άλλη συγκεκριμένη και αρκούντως τεκμηριωμένη, ενόψει των συνθηκών, πηγή ή αιτία, είτε την οποία αυτός επικαλείται, κατόπιν κλήσης του από τη Διοίκηση για παροχή σχετικών πληροφοριών ή προηγούμενη ακρόαση, είτε την οποία εντοπίζει η φορολογική αρχή στο πλαίσιο της λήψης των προβλεπόμενων στο νόμο, αναγκαίων, κατάλληλων και εύλογων μέτρων ελέγχου.
Δεν υφίσταται προσαύξηση περιουσίας, στην περίπτωση κατά την οποία είναι εμφανής η πηγή προέλευσης ενός χρηματικού ποσού, το οποίο εμφανίζεται ως πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του ελεγχόμενου φυσικού προσώπου (π.χ. εισόδημα από κεφάλαιο, εισόδημα από κινητές αξίες, πώληση περιουσιακών στοιχείων, δάνειο, κ.λπ. ), ακόμα και αν το ποσό αυτό δεν συμπεριελήφθη στις σχετικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ενώ υπήρχε σχετική υποχρέωση.
Για μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών διερευνάται ο λόγος που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές μεταφοράς των ποσών αυτών αφού προσκομίσει ο φορολογούμενος τα σχετικά έγγραφα.