Δυστύχημα με πέντε μετανάστες

Πέντε μετανάστες, τρεις άντρες, μια γυναίκα κι ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια απόπειρας να διασχίσουν τη Μάγχη, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για τη Ρουάντα.

Δυστύχημα με πέντε μετανάστες

Το τραγικό γεγονός επιβεβαιώθηκε από την γαλλική ακτοφυλακή που ανακοίνωσε ότι στο μικρό πλοιάριο επέβαιναν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. «Μια κίνηση του πλήθους προφανώς σημειώθηκε στο υπερφορτωμένο σκάφος», προκαλώντας πολλά θύματα», ανέφερε η νομαρχία.

«Αυτές οι τραγωδίες πρέπει να σταματήσουν» δήλωσε ο Τζέιμς Κλέβερλι, ο υπουργός εσωτερικών στον λογαριασμό του στο Χ. «Δεν θα δεχτώ ένα status quo που κοστίζει τόσες ζωές»

Το νομοσχέδιο Ρουάντα μετά από δύο χρόνια δικαστικών και πολιτικών αγώνων υπερψηφίστηκε στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Μένει η τυπική επικύρωση του από τον βασιλιά για να αποκτήσει ισχύ νόμου.. «μια θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια εξίσωση για τη μετανάστευση» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Ρίσι Σούνακ.

«Η πρώτη πτήση θα αναχωρήσει σε 10 με 12 εβδομάδες. Τώρα, φυσικά, αυτό είναι αργότερα από ό,τι θέλαμε. Αλλά ήμασταν πάντα ξεκάθαροι ότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Αλλά είμαστε έτοιμοι. Τα σχέδια έχουν τεθεί σε εφαρμογή, και αυτές οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν ό,τι μπορεί. Κανένα ξένο δικαστήριο δεν θα μας εμποδίσει να αποχωρήσουμε πτήσεις».

Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζει τη Ρουάντα ασφαλή τρίτη χώρα και την παρουσιάζει ως μια από τις πιο σταθερές στην αφρικανική ήπειρο. Από την πλευρά του το Κιγκαλί εκφράζει «ικανοποίηση» για την έγκριση του νομοσχεδίου.

«Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι οι δρόμοι του Κιγκάλι είναι ασφαλείς και καθαροί και το σύνθημα είναι «όλα λειτουργούν» αναφέρει στο ρεπορτάζ του το bbc

«Νομίζω ότι θα είναι καλό οικονομικά για το έθνος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το ανθρώπινο κεφάλαιο» δηλώνει στο bbc ο επιχειρηματίας Εμμανουήλ Κανίμπα.

Έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών που διέρρευσαν ανέφεραν ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με «αυστηρό έλεγχο» όπου αρχικά 500 μετανάστες θα απελαθούν τον πρώτο χρόνο .

Ωστόσο το νομοσχέδιο Ρουάντα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Διεθνής Αμνηστία, η Liberty και η Freedom from Tortureχαρακτήρισαν αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο και τη συμφωνία Βρετανίας-Ρουάντας προσθέτοντας πως το βρετανικό κοινοβούλιο μετατράπηκε σε «τόπο εγκλήματος».

Το κανάλι της Μάγχης είναι από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως. Στις 26 Μαρτίου, περισσότερα από 4.600 άτομα είχαν διασχίσει τη Μάγχη με μικρά σκάφη από τις αρχές του 2024. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός αφίξεων μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου που έχει καταγραφεί. Το 2023 συνολικά, 29.437 άτομα έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά πλοιάρια.