Μπάμ στις τράπεζες: Συναγερμός σε Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς

Μεγάλη βόμβα «σκάει» στις τράπεζες, καθώς υπάρχει συνεργαρμός σε Aplha Bank, Εθνική Τράπεζα αλλά και Τράπεζα Πειραιώς για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Συγκεκριμένα να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα μέσα στο επόμενο διάστημα δεν είναι καθόλου απίθανο να έχουμε τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας, η οποία χτυπάει συναγερμό στις υπόλοιπες τράπεζες που προαναφέρθηκαν παραπάνω. Ουσιαστικά αυτή […]

Μπάμ στις τράπεζες: Συναγερμός σε Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς

Μεγάλη βόμβα «σκάει» στις τράπεζες, καθώς υπάρχει συνεργαρμός σε Aplha Bank, Εθνική Τράπεζα αλλά και Τράπεζα Πειραιώς για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Συγκεκριμένα να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα μέσα στο επόμενο διάστημα δεν είναι καθόλου απίθανο να έχουμε τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας, η οποία χτυπάει συναγερμό στις υπόλοιπες τράπεζες που προαναφέρθηκαν παραπάνω.

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή γίνονται προεργασίες προκειμένου η Attica Bank και η Παγκρήτια να ενωθούν και μέσα από αυτή την ένωση να δημιουργηθεί μια νέα τράπεζα.

Συναγερμός σε Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς – Δείτε το λόγο

Με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα σε Ελλάδα, σχεδόν σε ό,τι πουλάει η χώρα, με το τραπεζικό σκηνικό να τραβάει τα βλέμματα σε ό,τι προτάσσει, είτε αυτό είναι τα placements στην πορεία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, είτε εκδόσεις ομολόγων που υπερκαλύπτονται (τρανταχτό το χθεσινό παράδειγμα του ομολόγου της Εθνικής), τα φώτα πέφτουν και σε άλλα projects που έχουν στόχο να αναδειχθούν ως perfect business stories. Αναφερόμαστε στην τεράστια δουλειά που γίνεται τόσο από την Attica Bank όσο και την Παγκρήτια, με στόχο τη μεταξύ τους συγχώνευση, ένα πλάνο ιδεατό για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, αλλά, όπως αποδεικνύεται, καθόλου εύκολο. Είναι τόσα τα μέτωπα που πρέπει να κλείσουν και τόσες οι εν εξελίξει διεργασίες, με βασικά σκαλοπάτια την ολοκλήρωση των δύο due diligence και την επιλογή των NPE χαρτοφυλακίων που θα μπουν στο όχημα του Ηρακλή, που αναπόφευκτα το αρχικό χρονοδιάγραμμα (περί Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου) έγινε φιλόδοξο.

Όμως, οι προθεσμίες πολλές φορές μετατίθενται, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι εν αρχή Προφήτης. Το πολύ θετικό νέο είναι ότι πέραν της έμφασης που δίνουν τα επιτελεία των δύο τραπεζών στον κοινό στόχο, η Τράπεζα της Ελλάδος όχι μόνο δεν ανησυχεί για τις όποιες καθυστερήσεις, αλλά φαίνεται να πιστεύει, όπως έφτασαν ψίθυροι στα αυτιά μας, ότι στην προκειμένη περίπτωση, οι καθυστερήσεις μπορεί να είναι και για καλό. Και όπως διαμηνύουν παράγοντες της αγοράς, όσο υπάρχει ενεργός ο «Ηρακλής», που θα υποδεχθεί τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων Attica και Παγκρήτιας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτό που προέχει, λένε αρμόδια στελέχη, είναι να γίνει κάθε βήμα σωστά. Κι ας μην είναι πάντα στην ώρα του… Άλλωστε, το Πάσχα δεν είναι μακριά και μέχρι τότε μάλλον θα έχει προχωρήσει και αυτό το βήμα (της ένταξης των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή»).

Για τον Σεπτέμβριο «κλείδωσε» η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank –Παγκρήτιας και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα προχωρήσει και η διάθεση του υπολοίπου 18% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα που αποκαλύπτει σήμερα το mononews.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το υπουργείο Οικονομικών εστιάζουν στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

Και όπως λεει χαρακτηριστικά στο mononews.gr ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας: «Έχουμε απόλυτη συναντίληψη με την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ότι χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, χρειαζόμαστε τον 5ο πυλώνα» και συμπληρώνει:

«Θέλουμε να εγχύσουμε ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και αυτό γίνεται κυρίως με νέες και ενδυναμωμένες τράπεζες που θα είναι κεφαλαιακά επαρκείς και θα εξειδικεύονται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο 5ος πυλώνας περιλαμβάνει όλες τις μικρές, τις μη συστημικές τράπεζες, όπως και τις συνεταιριστικές. Η Attica με την Παγκρήτια θα αποτελούν το ισχυρό σχήμα του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα».

Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρεται στη σκληρή δουλειά της CEO της Attica Bank Ελένης Βρεττού για την ανάταξη της τράπεζας και υπογραμμίζει πως: «Η Attica θα είναι μία clean up τράπεζα». Μία τράπεζα «καθαρή» από την υποχρέωση του αναβαλλόμενου φόρου και με χαμηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων. Μάλιστα στόχος είναι το ποσοστό των NPEs να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό και να βρεθεί στην περιοχή του 5%.

Τα βήματα μέχρι την αύξηση κεφαλαίου

Οπως αποκαλύπτει το mononews, υπάρχει μια ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα για Attica και Εθνική καθώς η διαδικασία είναι η εξής:

Για την Attica Bank, πρώτα αναμένεται η αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων από την DBRS, μετά η ένταξη των τιτλοποιημένων δανείων στον «Ηρακλή 3», θα ακολουθήσει η έγκριση της συγχώνευσης από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου –όπως όλα δείχνουν- τον Σεπτέμβριο.

Τόσο η Attica Bank, όπως και η Παγκρήτια έχουν ήδη αποστείλει τα στοιχεία των δανείων που θα ενταχθούν στις τιτλοποιήσεις στον οίκο αξιολόγησης DBRS και αναμένεται η έκθεση, που θα ορίσει το ύψος του senior ομολόγου της τιτλοποίησης, και τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών.

Η αξιολόγηση της DBRS θα δώσει και το σήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία της συγχώνευσης, καθώς έχει καθοριστεί το περίγραμμα των τιτλοποιήσεων και έχει ολοκληρωθεί το due diligence που διενήργησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Παγκρήτια και η Thrivest (ο μέτοχος δηλαδή της Παγκρήτιας) στην Attica Bank.

Αμέσως μετά η κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα υποβάλει το αίτημα της για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή 3».

Στη συνέχεια θα κατατεθεί για έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιο συγχώνευσης όπω και και το business plan της νέας τράπεζας –σε ορίζοντα δεκαετίας 2025-2034-, που εκπόνησε η Oliver Wyman.

Και στις αρχές Σεπτεμβρίου, εκτός απροόπτου θα δοθεί το σήμα για να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Να σημειωθεί ότι ύστερα από χρόνια ζημιών, η Attica Bank κατάφερε το 2023 να επιστρέψει σε καθεστώς κερδοφορίας, με καθαρά κέρδη 27,6 εκατ. ευρώ από ζημιές 386,6 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Ο στόχος τώρα είναι η δημιουργία μιας νέας μεγαλύτερης, ισχυρής αλλά ευέλικτης τράπεζας, με υγιή στοιχεία ενεργητικού, επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με πανελλαδικό ισχυρό αποτύπωμα, ακόμη πιο ανταγωνιστική και αποδοτική.

Μόλις ολοκληρωθούν τα βήματα για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα με την συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας, θα ξεκινήσει από το ΤΧΣ η διαδικασία για την πώληση του ποσοστού 18% που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα. Αποφάσεις για το αν θα δοθεί ολόκληρο το ποσοστό ή το Δημόσιο θα κρατήσει κάποιο, θα ληφθούν από την κυβέρνηση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η πώληση του ποσοστού της Εθνικής από το ΤΧΣ δεν πρόκειται να γίνει τον Μάιο ή στις αρχές καλοκαιριού, όταν θα περάσει και το 6μηνο από το πρώτο placement. Η διαδικασία οδηγείται προς το τέλος του 2024 και σίγουρα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την Attica Bank.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο έγινε η πώληση του 22% της Εθνικής, μια εξαιρετικά πετυχημένη διαδικασία που συγκέντρωσε μεγάλους ξένους κι Ελληνες θεσμικούς επενδυτές, η υπερκάλυψη ξεπέρασε τις 8 φορές, με τιμή 5,30 ευρώ ανά μετοχή.