Ανατροπή στο ρεύμα οικονομίας – Πότε θα γλιτώνουμε χρήματα

Μεγάλη ανατροπή έρχεται στο ρεύμα, με αποτέλεσμα προσεχώς να έχουμε την δυνατότητα να γλιτώσουμε αρκετά χρήματα.

Ανατροπή στο ρεύμα οικονομίας - Πότε θα γλιτώνουμε χρήματα

Οι νέες ώρες του νυχτερινού τιμολογίου για το ρεύμα αναμένεται να μετατοπιστούν μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ. που είναι για τους περισσότερους εργάσιμες ώρες.

Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι Το φθηνότερο «νυχτερινό» τιμολόγιο κατά τη θερινή περίοδο, από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, έχει ισχύ από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί.

Με αυτή την αλλαγή στο νυχτερινό τιμολόγιο θα περιοριστεί αρκετά τις ανάγκες περικοπών για πράσινη ενέργεια, ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο επιδοτήσεων για ηλεκτρικές συσκευές.

Ανατροπή στο ρεύμα οικονομίας – Πότε θα γλιτώνουμε χρήματα

Η μετατόπιση της ζήτησης τις ώρες που οι ΑΠΕ δουλεύουν στο φουλ θα περιορίσει την ανάγκη περικοπών πράσινης ενέργειας, σύμφωνα με την «Καθημερινή», και η πολιτική ηγεσία που ΥΠΕΝ εξετάζει μάλιστα να την συνδυάσει με ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων αγοράς έξυπνων οικιακών συσκευών ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να θέτουν τις ενεργοβόρες συσκευές σε λειτουργία από απόσταση, αφού οι νέες ώρες του νυχτερινού τιμολογίου αναμένεται να μεταφερθούν μεταξύυ 11 πμ και 4 μ.μ. που είναι εργάσιμες ώρες.

Άλλωστε, το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει εδώ και δεκαετίες, όμως μετά την «εισβολή» της φωτοβολταϊκής παραγωγής οι προμηθευτές ρεύματος ζητούν να ισχύσει η μεσημβρινή ζώνη χαμηλής χρέωσης και τα καλοκαίρια (σήμερα είναι μόνο τον χειμώνα) καθώς η μεγάλη ζήτηση, έχει μετατοπιστεί στο απόγευμα από το μεσημέρι, όταν πέφτει ο ήλιος και εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι θα εξεταστούν όλα τα σενάρια σε συντονισμό και συνεργασία με όλους τους φορείς της αγοράς.

Ο ελληνικός σύνδεσμος προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον ΔΕΔΔΗΕ έθεσε και επισήμως το θέμα, επισημαίνοντας ότι στις Περιόδους Αιχμής Φορτίου Δικτύου- ειδικά κατά τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου- θα ήταν εύλογο να μην έχουν συμπεριληφθεί μεσημβρινές ώρες, δηλαδή ώρες κατά τις οποίες μεγιστοποιείται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μονάδων.

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Μίλτος Ασλάνογλου υποστηρίζει ότι πλέον οι κρίσιμες ώρες – από την άποψη του μεγέθους της ζήτησης και της συμφόρησης στα δίκτυα – ειδικά το καλοκαίρι είναι οι βραδινές, μεταξύ 9 και 12 όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και η ζήτηση ενέργειας για τη λειτουργία των κλιματιστικών αυξημένη, ενώ δεν είναι διαθέσιμη η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Τις μεσημβρινές ώρες η ζήτηση είναι ακόμα πιο υψηλή λόγω θερμοκρασιών αλλά καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών η οποία εκτός των άλλων είναι και αποκεντρωμένη. Δηλαδή δεν παράγεται κεντρικά στους μεγάλους θερμικούς Σταθμούς αλλά σε χιλιάδες σημεία ανά την Ελλάδα όπου έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά, γεγονός που αποφορτίζει και τα δίκτυα.
Τα ωράρια του «νυχτερινού»

Το φθηνότερο «νυχτερινό» τιμολόγιο κατά τη θερινή περίοδο, από 1ης Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, ισχύει από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί ενώ τον χειμώνα εφαρμόζεται ήδη χαμηλή χρέωση και το μεσημέρι 3-5 μμ. Το ωράριο αυτό καθορίστηκε σε εποχή που η διάδοση των φωτοβολταϊκών ήταν ανύπαρκτη ενώ η σταδιακή επέκταση της χρήσης των κλιματιστικών προκαλούσε σοβαρά προβλήματα – μέχρι και μπλακ άουτ – λόγω έλλειψης διαθέσιμης ισχύος και συμφόρησης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

Η αλματώδης ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών απάλειψε τη μεσημβρινή αιχμή αλλά μετατόπισε το πρόβλημα στη βραδινή ζώνη. Ενδεικτικά, το προηγούμενο Σάββατο 3 Ιουνίου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τις 12 ως τις 4 το μεσημέρι καλύφθηκε έως και κατά τα 2/3 από ανανεώσιμες πηγές με αποτέλεσμα η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο ενέργειας κατά το συγκεκριμένο διάστημα να είναι μηδενική.

Στις 5 το απόγευμα – όταν μειώνεται σταδιακά η απόδοση των φωτοβολταϊκών – η τιμή αυξήθηκε στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στις 11 μ.μ. οπότε ξεκινά το νυχτερινό τιμολόγιο ήταν πάνω από 80 ευρώ. Συνεπώς, το ισχύον ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα δίνει «σήμα» στους καταναλωτές να μετατοπίσουν την κατανάλωση τους την περίοδο που η τιμή είναι 80 ευρώ και όχι τις ώρες που είναι μηδενική. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ζήτημα θα τεθεί σε νέες βάσεις στο βαθμό που προχωρά η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης οι οποίοι παρέχουν την δυνατότητα διαφορετικής χρέωσης ανά ώρα της ημέρας.

Οι έξυπνοι μετρητές θα επιτρέπουν στους προμηθευτές να εφαρμόζουν δυναμικά τιμολόγια αλλά και στους καταναλωτές να προσαρμόζουν ανάλογα το προφίλ της ζήτησης στη διάρκεια της ημέρας ώστε να αξιοποιούν τις ώρες που ισχύουν χαμηλότερες τιμές. Σήμερα το «σήμα» για την ενεργοποίηση του μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου δίνεται κεντρικά από τον ΔΕΔΔΗΕ με Σύστημα Τηλεχειρισμού Ακουστικής Συχνότητας.