Αφετηρία της δίκης στη Καλαμάτα για το ναυάγιο της Πύλου

Στις 9 σήμερα το πρωί (21/05/24), στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ξεκίνησε η δίκη, σε πρώτο βαθμό, των 9 Αιγυπτίων που κατηγορούνται ως διακινητές του μοιραίου σκάφους “Ανδριάνα”, που ναυάγησε στα νερά της Μεσογείου τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου του 2023, συμπαρασύροντας μαζί του στον βυθό εκατοντάδες επιβαίνοντες σε αυτό.

Αφετηρία της δίκης στη Καλαμάτα για το ναυάγιο της Πύλου

Οι 9 Αιγύπτιοι, ηλικίας από 20 έως 40 ετών, ήταν ανάμεσα στους 104 διασωθέντες του ναυαγίου, και συνελήφθησαν ύστερα από την προανάκριτική διαδικασία των λιμενικών αρχών ενώ είχαν κριθεί προφυλακισταίοι πριν από περίπου ένα χρόνο, ύστερα από την απολογία τους στα δικαστήρια της Καλαμάτας. Είχαν αρνηθεί τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν από την πρώτη στιγμή, υποστηρίζοντας ότι και οι ίδιοι πλήρωσαν για να βρεθούν στο μοιραίο ψαροκάικο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

Επίσης σήμερα, στις 9 το πρωί, σωματεία και αντιρατσιστικές – αντιφασιστικές συλλογικότητες οργάνωσαν συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Σχετικές ανακοινώσεις – προσκλήσεις εξέδωσαν το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας, η περιφερειακή αυτοδιοικητική παράταξη “Ανταρσία στο Μωριά-Συμπόρευση”, τα Συνδικάτα Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα και Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Μεσσηνίας και ΔΕΚΟ Τραπεζών.

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι “με αφορμή την έναρξη, στις 21 Μάη, της δίκης στην Καλαμάτα, που αφορά στους 9 συλληφθέντες που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για το πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Πύλου πριν περίπου έναν χρόνο, θεωρεί ότι η απαίτηση για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης παραμένει ανεκπλήρωτη. Είναι επιβεβλημένο να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους είτε αυτό αφορά στους δουλεμπόρους-διακινητές, είτε αγγίζει το ίδιο το κράτος για την όλη επιχειρησιακή διαχείριση της διάσωσης”.